Puhutko ihmisille töissä kuin puolisollesi?

By 01.03.2018Business, Ihmiset

46876067 - couple arguing over bills

Arvaan ajatuksesi: En todellakaan! En tietenkään! Miksi ihmeessä puhuisin?

Puolisollemme puhumme lähinnä sitä, mitä sylki kussakin hetkessä suuhun tuo. Yleisölle töissä taas suunnittelemme sanomamme ja jopa esitystyylin huolella.

Otetaanpa mielikuvitusleikki: mitä tapahtuisi, jos puhuisit työtapaamisissa hiukan enemmän kuten puolisollesi – ja puolisolle hiukan enemmän kuten töissä puhut?

Helsingin Sanomat uutisoi tutkimuksesta, jossa oli todennettu puhetavan vaikuttavan huomattavasti siihen, miten toinen kokee meidät. Jos puhetyyli on “hiljainen” ja lempeä, yhteys toiseen löytyy ja vahvistuu – paljolti riippumatta siitä, mikä on viestin sisältö. “Vastaa lempeästi ärtyneeseen kommenttiin” on viisas ohje.

Gary Chapman on kirjoittanut miljoonittain myyneen bestsellerin ”The 5 Love Languages”. Kirja auttaa ymmärtämään erilaisia odotuksiamme sellaiselta vuorovaikutukselta ja eleiltä, joden tarkoituksena on osoittaa rakkautta.

Jos haluat osoittaa rakkautta puolisollesi, tiedätkö, minkä hän kokee rakkauden osoitukseksi? Kaipaako hän kehuja, arvostusta? Vai sitä, että kerrot, kuinka paljon sinä häntä rakastat? Haluaako hän mieluiten iloisen yllätyksen, konkreettista apua arjessa vai hellää kosketusta?

Usein kommunikoimme pääosin siitä kulmasta, joka on meille itsellemme oleellisin. Jos minä kaipaan kehuja, kehun toista. Jos kaipaan konkreettista apua, tarjoan hyödyllisiä neuvoja myös toiselle. Ehkä hän kaipaakin jotain ihan muuta – eikä osaa siksi antaa minullekaan sitä, mitä minä kaipaan.

Aivan vastaava tilanne on tiimille ja työyleisölle puhuminen. Ei kannata automaattisesti olettaa, että minun tapani esittää asioita on paras mahdollinen kuulijoille. Etenkään, jos haluan osoittaa kuulijoille, että välitän heistä. Ehkä toivon jopa, että yleisö rakastuu sanomaani!

Miten yleisön rakastamisessa voi harjaantua? Helpointa on aloittaa vaikkapa kollegoista. Kysy parilta kollegaltasi, mitä he saivat sinun esityksestäsi. Mitä olisi tarvittu, että he olisivat ihastuneet siihen?

Gary Chapmanin oppeja voi soveltaa myös työyhteisöihin: miten opin kommunikoimaan alaiselle tai johdettavalle niin, että hän kokee minun välittävän hänestä?

Markku Silventoinen on erikoistunut tähän johtamisen osa-alueeseen, kysy lisää!

– Isa Merikallio