Tarvitseeko tarpeeksi taitava lomaa?

By 18.02.2018Business, Ihmiset

47094173 - businessman working computer forest green concept

Monilla dynaamisilla suorittajapersoonilla on vaikeuksia lomailla. Yrittäjillä aivan erityisesti. Tuntuu luontevalta ja oleelliselta olla ”mukana menossa” ja pitää langat käsissä jatkuvasti. ”Kilpailijat kirivät, kun me laiskottelemme.”

Puhumme samaan aikaan aidon tuntuisesti elämän tasapainon tärkeydestä ja ihailemme heitä, jotka tekevät vimmatusti töitä, jatkavat kuntosalilla ja vetäisevät superfoodit matkalla. Jossakin mielemme sopukoissa saatamme epäillä, että jäämme paitsi jostakin suuresta läpimurrosta, jos teemme kahdeksantuntista työpäivää ja pidämme normaalit lomat.

Nuorena urheilijana opin – tietenkin kantapään kautta, kuten melkein kaikki muutkin – että liika treeni kostautuu. Vaikeinta oli oppia treenaamaan riittävän vähän ja nostaa tehoja ja määriä todella hitaasti. Paljon helpompaa on ahnehtia treenitunteja, harjoituskisoja, kiirehtiä etenemään pari pikataivalta hämmästyttävän nopeasti.

Toiset eivät oppineet kerrasta tai kahdesta levon ja palautumisen tärkeyttä, vaan ”yllättäen” heidän uransa päättyi vakavaan rasitusvammaan, burnoutiin, sairastelukierteeseen, tai tulokset jäivät vain vuosiksi junnaamaan paikalleen.

Läksynsä oppineet kilpailevat arvokisoissa. He ovat malttaneet palautua ja levätä, sillä urheilija oppii vuosien varrella, että suorituskyvyn nousu tapahtuu vasta levossa sopivan rasituksen jälkeen. Ammattilaiset laiskottelevat eli lepäävät aina kun mahdollista. Juuri ennen tärkeintä kilpailua levätään ja tankataan, herkistellään.

Amatöörit nostavat treenimääriään liian nopeasti, jättävät lepopäiviä väliin, eivät syö säännöllisesti, tarpeeksi ja monipuolisesti, eivätkä ymmärrä levätä ja tankata ennen kilpailuja. Niinpä voimat loppuvat pääkisassa tai suoritukset jäävät keskinkertaisiksi.

Sama pätee työelämässä. Luovuus ja innostus rönsyävät vain silloin, kun aikatilaa ja elinvoimaa on ympärillä riittävästi. Hiihtoloma onkin kuin tuoretta multaa kevättä kohti, kesäloma on lannoitetta syksyn sadolle. Viikonloppu on arvokas mahdollisuus nostaa tasoa levon ja elinvoiman avulla joka viikko. Keski-ikäisellä on vielä samanmoinen uraputki edessä kuin takana.

Juuri ennen tärkeää suoritusta on myös tärkeää ladata akut kunnolla. Sen sijaan, että valvotaan ja säädetään hommaa yötä myöten juuri ennen deadlinea, parasta laatua, huikeita ideoita ja erinomaisia suoritteita saadaan aikaan varmistamalla, että akut ovat täynnä ennen h-hetkeä.

Levolla ja lomalla on arvaamatonta arvoa. Seuraavan kerran, kun loman tai  vapaa-ajan vietto tuntuu vaikealta, muistuta itseäsi vaikka näin: “Olen juuri hautomassa suorastaan revolutionääristä ideaa. On vain ajan kysymys, milloin se ilmestyy mieleeni.”